Żywienie osób starszych w wybranych chorobach (cz. 1)

Opisy przypadków

Starzenie się organizmu jest zjawiskiem nieodwracalnym, ale jakość życia osób starszych zależy m.in. od diety, która pełni istotną rolę w profilaktyce i minimalizowaniu skutków chorób często postępujących z wiekiem: sarkopenii, osteoporozy, uchyłkowatości jelita grubego i chorób o podłożu zapalnym. Odpowiednio zbilansowana, zarówno pod względem ilościowym, jak i jakościowym, dieta współdecyduje o zachowaniu dobrej sprawności fizycznej i umysłowej. Ze względu na systematyczny wzrost liczebności seniorów tematy związane z żywieniem osób starszych powinny stać się ważnym punktem w dyskursie o możliwościach jak najdłuższego utrzymania zdrowia.

Sarkopenia

Sarkopenia jest chorobą mięśni. Jej następstwem mogą być upadki, złamania, niepełnosprawność ruchowa, a nawet śmierć [1]. Może mieć ona charakter pierwotny – związany z procesem starzenia się – lub wtórny – związany z chorobami przewlekłymi, spadkiem aktywności fizycznej i niedożywieniem. Niedobory żywieniowe wynikać mogą ze zmniejszonego apetytu będącego skutkiem zmian w gospodarce hormonalnej osób starszych, jak również z często występujących dolegliwości o podłożu fizycznym i psychicznym. Pogłębianie się niedoborów substancji organicznych, takich jak białka, cukry i tłuszcze, a także mikro- i makroelementów oraz witaminy D3 przyspiesza rozwój sarkopenii [2]. Stosowna do wieku podaż białka zapobiega zmniejszeniu masy i siły mięśniowej (ryc. 1), sprzyja również wchłanianiu wapnia, przez co potencjalnie spowalnia utratę masy kostnej [2, 3].

Ryc. 1. Białko a sarkopenia
Źródło: opracowanie własne.
Ryc. 2. Wapń i witamina D3 w osteoporozie
Źródło: opracowanie własne.

Istnieją dowody na to, że dostarczanie określonych aminokwasów (głównie leucyny) – oprócz utrzymania bezwzględnego poziomu spożycia białka – wiąże się z wyższą gęstością mineralną kości (BMD) kręgosłupa i przedramienia [4]. U osób starszych zwiększone zapotrzebowanie na białko wynika z często współwystępujących chorób przewlekłych i wiąże się ze wzmożonym katabolizmem białek z powodu zaostrzenia choroby, koniecznością przebywania w łóżku lub utratą apetytu. W normach żywienia dla populacji polskich seniorów zaleca się spożycie białka odpowiadające 15–20% dziennego zapotrzebo...

Dalsza część jest dostępna dla użytkowników z wykupionym planem

Przypisy