Niejednorodność grupy osób w podeszłym wieku oraz różne problemy zdrowotne powodują trudności w opracowaniu uniwersalnych zaleceń dietetycznych dla tego okresu życia. Trudno stworzyć model żywienia akceptowany przez tę grupę ludzi, który jednocześnie byłby optymalny pod względem ekonomicznym, smakowym i zwyczajowym oraz pozwalałby zrealizować wszystkie zalecenia racjonalnego żywienia [1]. Można przyjąć kilka podstawowych zasad, które opisują, jak powinno wyglądać żywienie osób w podeszłym wieku. Osoby starsze powinny m.in.: spożywać codziennie różnorodne produkty spożywcze, zwiększyć spożycie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, skrobi i błonnika pokarmowego, zmniejszyć spożycie tłuszczu, cholesterolu, cukru i soli, ograniczyć spożycie alkoholu, kontrolować masę ciała i zwiększyć aktywność fizyczną [2]. Chociaż zbilansowana dieta wiąże się z niższym ryzykiem wystąpienia kilku chorób przewlekłych, osoby starsze mają tendencję do stosowania mniej wartościowej diety niż w przeszłości. Strategie zdrowia publicznego mogą i powinny promować pożądane wzorce żywieniowe w tej populacji [3]. Przedstawiona poniżej piramida zdrowego żywienia przeznaczona dla osób starszych zwraca uwagę na istotne kwestie, które mogą być pomocne w utrzymaniu zdrowych nawyków [4].
Zaprezentowana piramida to najbardziej ogólne i najprostsze przedstawienie kompleksowej idei żywienia, której realizacja daje szansę na pomyślne starzenie się. To graficzny zapis optymalnych proporcji grup produktów spożywczych niezbędnych w codziennej diecie. Im wyższe piętro piramidy, tym mniejsza ilość i częstotliwość spożycia produktów z danej grupy żywności. U wielu osób z chorobami przewlekłymi (np. otyłość, cukrzyca, choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie, osteoporoza) konieczna jest mody...
Dalsza część jest dostępna dla użytkowników z wykupionym planem